It og didaktik – eller didaktik og it?

It og didaktik – eller didaktik og it?
af Niels Jakob Pasgaard er Cand.pæd. i filosofi og står bag http://edidaktik.dk

Der er stadig flere og flere undervisere, som får mod på og lyst til at anvende it i undervisningen. Det er en glædelig udvikling, for der er masser af potentialer i at anvende it til understøttelse af elevernes læring. Desværre sker inddragelsen af it i undervisningen ofte primært på baggrund af en fascination af hvad teknologien kan, og ofte uden nævneværdige forudgående didaktiske overvejelser. Indpakningen, og ikke indholdet, bliver udslagsgivende i valget af materialer og værktøjer.
For at få det bedste udbytte af at anvende it i undervisningen, er det nødvendigt at anvendelsen sker med baggrund i didaktiske overvejelser. Man må som underviser gøre sig overvejelser over, hvad det er it kan og skal bidrage med i den konkrete undervisningssituation, og vælge materialer og it-værktøjer på baggrund af disse overvejelser. Ellers ender man alt for let med at inddrage en masse it-værktøjer, uden at det har nogen som helst positiv effekt på elevernes læring.
Fremfor at tænke it-didaktik, bør man i virkeligheden tænke ‘didaktisk it’. It er et værktøj, som alle andre undervisningsværktøjer, og det er kun relevant at inddrage, hvis det bidrager til den form for undervisning man ønsker at gennemføre. Og det kan man kun vurdere om det gør, hvis man forud for inddragelsen gør sig de nødvendige didaktiske overvejelser.
På edidaktik.dk findes en række artikler, som beskriver hvordan forskellige it-værktøjer kan anvendes med baggrund i didaktiske overvejelser. Det er målet med siden, at flere undervisere end det allerede er tilfældet, får inspiration til at anvende it i undervisningen med baggrund i didaktiske overvejelser.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s